מה הדבר הראשון שמנהל קבוצה מקצוענית (דרג 1–קבוצות שמשתתפות בשלושת הטורים הגדולים באירופה) רוצה לדעת מבחינה פרופיל הרוכב? הספק לקילו ?
חשוב, נכון מאוד. אבל לא הכי חשוב כמו… רמת ההמוטוקריט. רוכב חזק ככל שיהיה (במרוצים חד יומיים), במרוצי טור ארוכים זה כבר סיפור אחר. שם חשובה הרבה יותר יכולת ההתאוששות לאורך 3 שבועות. כך גם משטר האימונים שונה. זה מתבסס הרבה יותר על העמסות רצופות אשר מדמות מעין מיני-טורים (שונה מאוד מאימונים לקראת מרוץ חד יומי). ונשאלת השאלה – האם תוכנית האימון מבוססת סמים ? או שלא ?
אילו סמים קיימים בספורט האופניים וכיצד הם משפיעים ?
1. EPO – אריתרופויאטין (Erythropoietin, בקיצור EPO או המופויאטין; hemopoietin) הוא הורמון המופק בכליה. לתאים במח העצם ישקולטנים להורמון זה וקישור ההורמון לקולטן מעודד יצירת כדוריות דם אדומות.
2. סימום דם – (הוצאת דם אישי בתקופת מנוחה והזרקה חזרה פנימה של הדם)
3. הורמוני גדילה (Human Growth Hormon), לא הוכח בוודאות שיעיל.
4. סטרואידים. חומרים אנאבולים כגון טסטוסטרון (מזרזים את ייצור ה EPO בגוף).
5. חומרים ממריצים – אמפטמינים (אקסטזי – אחד מסוגים רבים של אמפטמינים), אפידרין, קוקאין.
…. לקריאה מפורטת אודות סוגי הסמים מאתר bikepure.org –.www
בפסקה מטה, הרוכב המקצוען אנדי המפשטין מסביר בשפה פשוטה את ההבדלים בין שלל הסמים :מה למעשה השתנה מהרגע בו השימוש ב EPO נעשה כ”כ פופולארי :
אנדי המפשטיין : ” באמצע שנות השמונים כאשר הייתי מופיע למרוצים, רוכבים היו מסוממים אבל זה היה עדיין אפשרי להתחרות נגדם. אלו היו אמפטמינים או סמים אנבוליים, שניהם חזקים למדיי רק שהיו להם גם חסרונות. אמפטמינים הפכו את הרוכבים לטיפשים כאשר הם היו משגרים התקפה מטורפת חסרת תכלית והיו מבזבזים את כל האנרגיה שלהם לשווא. סמים אנבוליים ניפחו את הרוכבים והפכו אותם כבדים מדי וגרמו להם לפציעות בטווח הארוך, לא לדבר כלל על פריחת עור נוראית. הם היו סופר-חזקים במזג אוויר קר, במרוצים קצרים, אבל במרוצי טור, בשלב שהטמפרטורה חמה בו, הסמים האנבוליים היו מורידים אותם למטה. שורה תחתונה (עד אז) – רוכב נקי יכול היה להתחרות בטורים גדולים של שלושה שבועות.
EPO שינה את הכול. אמפטמינים ואנבוליים היו למעשה שום דבר לעומת EPO. לפתע קבוצות החלו לרכב במהירות אכזרית. ללא כל אזהרה, מצאתי את עצמי נלחם כדי להגיע בתוך תחום ‘זמן הגג’ המותר.
ב 1994 זה הפך מטופש (ridiculous), הייתי מטפס, עובד כל כך קשה כמו שמעולם לא עבדתי, מייצר את אותו הספק לאותו משקל, כבכול שנה ובדיוק לידי נמצאים “ענקי תחת” (קרי – שמנמנים) ומשוחחים בינהם כאילו אנחנו רוכבים במישור, זה היה משוגע לגמרי.
(מ 1980 ועד 1990 המהירות הממוצעת של ה TDF 37.5 קמ”ש, משנת 1995 ועד 2005 היא גדלה ל 41.6 קמ”ש….זה בהערכה גסה 22% שיפור בהספק הרוכבים ! “
(אפילו יותר מאימוני PowerTraining) (:
(The Secret Race , 2012 – עמוד 33) Tyler Hamilton & Daniel Coyle
טיילור המילטון, בעל מדליית זהב אולימפית ומועמד לזכייה ב TDF (רוכב שרכב לצדו של לאנס ארמסטרונג והיה אחד העדים המרכזיים נגדו בחקירת USADA) נתפס על סמים ב 2005 והורחק, הסביר בספרו כי בתקופת ה EPO רוכב חזק במיוחד כן היה יכול לנצח ללא סמים מרוצי טור של עד 4 ימים (נקי – Pan&Agua). במרוצי טור קצרים השפעתו של הEPO נמוכה ופחות משמעותית. הוכחה לכך היתה השתתפותו של המילטון כחובבן ב1994 בטור דפונט (US) שם התחרה המילטון מול מקצוענים מהשורה הראשונה בעולם (כולל ארמסטרונג ואקימוב). בשלב הפרולוג (5 ק”מ) המילטון הגיע במקום השישי (נקי, ללא סמים) ההמשך היה קצת יותר קשה בשבילו.
טיילור המילטון > “80% מהרוכבים בטור נמצאים תחת השפעה של סמים.”